663,2020-07-08, Απόφαση ΓΣ για Υποστήριξη Εκλογών

Βόλος, 08-07-2020 Αρ. Πρωτ.: 663
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΕΔΙΠ ΤΟΥ ΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

O πρόσφατος νόμος 4692/2020 του υπουργείου παιδείας κατήργησε τη συμμετοχή των μελών Ε.ΔΙ.Π, καθώς και των μελών Ε.Ε.Π, Ε.ΤΕ.Π και των Δ.Υ. στο εκλογικό σώμα ανάδειξης όλων των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων. Μια πράξη βαθιά αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική που παρεμβαίνει απροκάλυπτα στο δημοκρατικό κεκτημένο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων μετατρέποντας τα σε οργανισμούς με μέλη α’ και β’ κατηγορίας.
Είναι προφανές πως ως ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που πιστεύουμε σε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια τέτοια απαξίωση συμβάλλοντας με οιονδήποτε τρόπο σε αντιδημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.
Πέραν του ηθικού ζητήματος, η ανάθεση σε μέλη Ε.ΔΙ.Π οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ειδικότερα ο ορισμός τους ως Τεχνικών Υπευθύνων Τμημάτων, είναι αντίθετα στις νομοθετικές προβλέψεις του αντικειμένου της εργασίας τους που είναι κατ’ εξοχήν το διδακτικό έργο. Επιπλέον τυχόν υποστήριξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εκλογών μπορεί να οδηγήσει σε ενστάσεις και δικονομικές εμπλοκές των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούμε τα μέλη Ε.ΔΙ.Π του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να μην εμπλακούν στην υποστήριξη των διαδικασιών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες όπως αυτές περιγράφονται από την ΚΥΑ (Αριθμ. 77561/Ζ1, 22/6/2020).
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σοφία Μαργώνη Ιωάννης Σαράτσης